Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков и Борисов в задочен спор за "Барселонагейт"

| обновено на 15.02.22 в 06:30

Испанските власти смятат, че има данни за пране на 5 милиона евро във връзка със скандала "Барселонагейт". Това заяви тази вечер премиерът Кирил Петков в коментар на получения на 2 февруари в МВР доклад от Испания.
"Прокуратурата проверява случая вече 2 години, но все още няма окончателен извод, което е проблематично", заяви Петков:

"Испанските власти ни казват: "Има голям риск от пране на пари и парите - тези 5 милиона - най-вероятно са свързани с високопоставени български политици". Също ми казаха днес, че докладът включва и снимка на г-н Борисов. Колко време още ще чакаме някой друг да ни подава информация, а ние тук нищо да не правим по въпроса", попита премиерът и допълни пред БТВ:

"Докладът за "Барселонагейт", който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме".

"Ако действително има такъв доклад, той трябва да бъде разсекретен и да стане ясно каква информация съдържа", реагира бившият премиер Бойко 

"Аз съм се снимал много пъти в Испания", заяви Борисов, който даде изявление за медиите в централата на партията и определи публичните твърдения като:

 "Пореден опит да бъдем шантажирани, дискредитирани".

"Неясен е начинът, по който определени медии получават тези данни и какви слухове има в доклада", коментира Борисов.

"Нито съм имал къща в Барселона, нито имот, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там където съм се родил, там където влачеха ковчези и сега си живея", заяви бившият премиер.

Председателят на ГЕРБ обаче благодари на Петков, като заяви, че той е бил коректен в изказването си.

Борисов призова ако действително има такъв доклад, той да бъде разсекретен и да стане ясно каква информация съдържа. Освен това подчерта още веднъж, че има много снимки и познанства с хора в Испания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна