Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц след визитата в Киев: Оставаме отворени за диалог с Русия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 14 февруари 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети днес Москва, след визитата си в Киев, по време на която заяви, че Берлин е готов за сериозен диалог с Русия.

"Военните действия на Русия по границите с Украйна за нас са неразбираеми. Няма разумно основание за подобна демонстрация на военна сила. Но все пак оставаме отворени за диалог с Русия по въпросите на европейската сигурност", каза Шолц

Канцлерът не се е съгласил с украинския президент Володимир Зеленски, че газопроводът "Северен поток 2" е геополитическо оръжие в ръцете на Русия, но за пореден път беше категоричен, че Германия няма да се поколебае да приложи при нужда икономически санкции на Русия.

 От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски опроверга очакванията, че Киев е готов на сериозна отстъпка, за да предотврати военен сблъсък:

„Днес много журналисти и политици намекват на Украйна да не поема рискове, да не повдига постоянно въпроса за членство в НАТО заради заплахата от реакция от страна на Русия. Но аз вярвам, че трябва да продължим по пътя, който сме избрали да вървим".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна