Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Починалите от Covid-19 в шестата вълна на пандемията в Испания са повече от тези в четвъртата и петата

Мадрид - 3 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртните случаи от Covid-19, регистрирани в Испания по време на шестата вълна на пандемията, вече надвишават тези от предходните две вълни.

Последните данни, публикувани от Министерството на здравеопазването, показват, че от 14 октомври, когато започна шестата вълна досега са починали 9126 души, което повишава общия брой на смъртните случаи до 95 995.

Най-смъртоносна е първата вълна на пандемията с над 28 000 починали, следва я третата с повече от 26 000, втората с близо 18 000 и сега шестата.

Въпреки че пикът ѝ бе достигнат в края на януари тази година и броят на новозаразените продължава да спада, смъртните случаи все още се увеличават заради инкубационния период на заболяването и по-дългия престой в интензивните отделения.

Омикрон вариантът доведе до рязък скок в броя на заболелите в шестата вълна, който е четири пъти по-висок от петата и десет пъти повече от четвъртата. Министерството на здравеопазването е регистрирало 10 673 000 случая на заболели от Covid 19 от началото на пандемията, от които повече от половината, 5,6 милиона, са в шестата вълна.

Голямата разлика е, че когато започна тази вълна ваксинираните бяха повече от 80% от населението над 12 години, което намали и процента на хоспитализираните и починалите, спрямо заразените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна