Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова за забрана на шпионския софтуер „Пегас“

Протест срещу използването на "Пегас" в Унгария, юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Надзорният орган на ЕС за защита на данните (ЕНОЗД) призова днес за забрана на спорния шпионски софтуер „Пегас“, разработен от базираната в Израел компания Ен Ес Оу груп (NSO Group), предаде Ройтерс.

ЕНОЗД посочи, че използването на „Пегас“ може да доведе до „безпрецедентно ниво на навлизане в личното пространство и възможност за намеса в най-интимните аспекти от нашия всекидневен живот“.

Израел бе подложен на глобален натиск заради твърдения, че с „Пегас“ е било злоупотребявано от клиенти – чужди правителства, които шпионирали правозащитници, журналисти и политици.

Компанията разработчик обяви, че не може да потвърди или отрече за настоящи или потенциални клиенти на „Пегас“.

„Забрана за развиването и разполагането на шпионски софтуер с възможностите на Пегас в ЕС ще бъде най-ефективната възможност за защита на нашите основни права и свободи“, обяви ЕНОЗД.

Разследване, публикувано миналата година от 17 медийни организации, начело с базираната в Париж журналистическа група с нестопанска цел Forbidden Stories, разкри, че шпионският софтуер е бил използван за опити и успешни хакове на смартфони, принадлежащи на журналисти, правителствени служители и активисти за правата на човека в глобален мащаб.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна