Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Действията на Русия са повод за предпазлив оптимизъм

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че сигналите, идващи от Русия за развитието на кризата в Украйна, "са причина за предпазлив оптимизъм" с оглед на знаци от Москва, че дипломатическите усилия трябва да продължат.

Въпреки това той посочи, че НАТО досега "не е видял никаква деескалация на място" или намаляване на руското военно присъствие на украинската граница, добавяйки, че Алиансът ще продължи да наблюдава ситуацията.

Столтенберг обясни, че "раздвижването на силите около украинската граница не представлява деескалация“, ако Русия остави там оборудване, което да улесни бързото укрепване на нейните позиции.

Шефът на НАТО напомни, че в миналото Русия е разполагал войски и военно оборудване в райони като Беларус, след което се е оттегляла, оставяйки обаче военни материали и техника на място за бързото им използване на по-късен етап.

Той отбеляза, че НАТО желае да види "значително и трайно изтегляне на сили, войски и не на последно място на тежката техника".

„Понякога виждаме, че те се придвижват на позиции и то заедно с войски в бойна готовност и голямо по размери тежко оборудване. И понякога те преместват голяма част от войските си, но оставят оборудването, след което отново могат да ги върнат обратно. Така че придвижването на силите не е истинска деескалация“, заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО.

Той обаче подчерта, че Западът "отдавна е готов да седне и да търси общ език" с Москва.

Столтенберг също така подчерта, че НАТО няма да направи компромис с правото на суверенен избор на страните в кои организации за сигурност да членуват.

Той заяви, че ако Русия признае Донецката и Луганската република, това ще бъде ярък пример за нарушаването на международното право и на Минските споразумения. 

Коментарите на Столтенберг са във връзка с информацията от по-рано във вторник, че Русия изтегля част от въоръжените си сили от границата с Украйна.

Последва изявление на руския външен министър Сергей Лавров, според което диалогът със Съединените щати и НАТО по проблемите на сигурността в Европа продължава, като скоро Русия ще изпрати отговора си на постъпилите от Вашингтон и Брюксел предложения.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че трябва да има реално оттегляне на руските сили, за да има истинска деескалация на напрежението.

В "Туитър" Дмитро Кулеба написа:

"По повод на руските изявления относно изтеглянето на някои сили от украинската граница, ние в Украйна имаме правило: ние не вярваме на това, което чуваме, ние вярваме на това, което виждаме. Ако след тези изявления последва истинско изтегляне, ние ще вярваме в началото на истинска деескалация".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна