Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания се надява скоро да плати дълга от 400 млн. паунда към Иран

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че се надява Великобритания скоро да може да изплати 400-те милиона паунда дълг към Иран, от което зависи освобождаването на Назанин Загари-Ратклиф и други британски граждани.

Лиз Тръс е разговаряла по телефона с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан. Правителствени служители отдавна търсят правни начини Великобритания да изплати стария дълг, въпреки че международните икономически санкции върху Иран затрудняват този процес.

От Форин офис няма официално съобщение за проведения разговор, но не отрекоха, че се е състоял.

С навлизането на преговорите във Виена за иранската ядрена програма в решителна фаза вероятно Лиз Тръс смята, че е възможна сделка, коментира вестник „Гардиън“.

Двете страни настояват, че дългът от 400 милиона паунда за неосъществената продажба на танкове за шаха на Иран през 70-те години, винаги е бил смятан за отделна част от преговорите във Виена и за съдбата на Назанин Загари-Ратклиф и други трима британци с двойно гражданство, на които се отказва право да напуснат страната.

Според ирански източник тонът на разговора е бил доста приятелски, като Иран е пожелал да види по-голяма помощ от страна на Великобритания във връзка с бежанската криза от Афганистан по границите.

Според Иран Лиз Тръс е дали висока оценка на Техеран за това, че е приел около 2 милиона бежанци.

Отбелязва се, че съществен дял за затопляне на отношенията вероятно е изиграло и посещението в понеделник в Техеран на ирландския външен министър Саймън Ковъни, който има опит като посредник за освобождаване на политически затворници в миналото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени