Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма единодушие в Конгреса на САЩ за санкции срещу Русия

Сградата на Конгреса в САЩ

Републиканци в американския конгрес представиха свое предложение за санкции в случай на руско навлизане в Украйна. Стъпката показва липса на единодушие и застой в Капитолия по въпроса за мерки в отговор на кризата по руско-украинската граница. 

В специалното си телевизионно обръщение във вторник американският президент Джо Байдън увери, че републиканци и демократи са обединени. Позициите и на двете партии в действителност са за подготвяне на санкции, но има разминаване по въпроса колко твърди да са тези санкции и кога да бъдат наложени.

Все още републиканци и демократи не могат да постигнат съгласие как да се подходи към газопровода "Северен поток-2". Президентът Байдън на няколко пъти подчертава, че при руска инвазия в Украйна "Северен поток-2" няма да заработи, но за някои републиканци това не е достатъчно.

Републиканците също искат при инвазия да има налагане на санкции на руски банки и банките, които работят със санкционираните банки. Предложението им включва и по-бързо изпращане на военна помощ за Украйна.

Демократи посочват, че са разочаровани, че не се стигнало до двупартиен пакет от санкции.

Разговорите продължават, като при липса на гласувани мерки Сенатът излезе с двупартийно изявление в подкрепа на Украйна и предупреждение, че Русия ще плати висока цена в случай на инвазия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна