Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС одобри спирането на средства за държави, които не спазват върховенството на закона

| обновено на 16.02.22 в 18:11
Съдът на Европейския съюз в Люксембург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Унгария и Полша и одобри спирането на европейски средства за държави-членки, които не спазват върховенството на закона.

Полша и Унгария разкритикуваха остро съдебното решение, което на практика ще позволи на Европейската комисия да намали или прекрати финансирането на Варшава и Будапеща.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Съда потвърждава, че Комисията е на прав път.

"През следващите дни ще приемем насоки, които ще дадат още по-голяма яснота как ще прилагаме механизма в бъдеще", каза още Фон дер Лайен.

Обвързването на върховенството на закона с европейските средства беше един от основните спорни моменти при приемането на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз на стойност 1,8 трилиона евро.

Това, за което тогава се договориха страните-членки, е при неспазване на върховенството на закона страните-членки да могат да решават с квалифицирано мнозинство да спрат евросредствата за друга държава от Съюза.   

Атака срещу суверенитета - това беше първата реакция на Полша след решението на Съда на Европейския съюз. В Туитър заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета написа, че Полша трябва да защити своята демокрация от изнудване, което цели да отнеме на страната правото на самоопределение. Премиерът Матеуш Моравецки коментира така:

"В Европейския съюз е в ход опасен процес на бюрократична централизация и федерализация".

"Решението е доказателство, че Брюксел надхвърля правомощията си," написа във Фейсбук унгарският министър на правосъдието Юдит Варга.

"Съдът на Европейския съюз взе политическо решение заради предстоящия референдум за защита на децата. Това не е изненада за нас", коментира още той.

Според критиците Законът за защита на децата атакува правата на LGBT общността. На 3 април заедно с парламентарните избори в Унгария ще се проведе референдум за Закона.

"Бюрократичния елит в Брюксел не иска да приеме свободния избор и мнението на унгарския народ", допълва още Юдит Варга.

   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна