Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър субсидира проекти за развитие на туризма на стойност 3 млн. евро

Плаж в кипърския курорт Агия напа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С 12 нови плана на обща стойност 3 милиона евро правителството на Кипър ще субсидира проекти за развитие на туризма през тази година. Целта е те да подпомогнат средиземноморската страна да се утвърди като целогодишна дестинация с разнообразен и висококачествен туристически продукт.

Новите схеми за безвъзмездно финансиране са насочени към развитие на специализиран и алтернативен туризъм, създаване и подобряване на необходимата за тях инфраструктура, насърчаване на използването на цифровите технологии в сектора, подчерта заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Целта е удължаване на туристическия сезон и обогатяване на представения от страната туристически продукт с автентични преживявания, заяви Пердиос.

Плановете предлагат финансова помощ на местни власти, организации и компании не само в традиционните за туризма на острова крайбрежни зони, но също така в планински и селски райони.

Две грантови схеми ще се прилагат за популяризиране сред чуждестранните гости на характерни месни занаяти и винопроизводството като част от кипърската идентичност.

Предвидени са субсидии за проекти, които ще подобрят качеството и естетиката на кипърските плажове, както и за предлагане на услуги за развлекателно гмуркане.

Зимен, конферентен, круизен и религиозен туризъм също ще получат по-активно развитие с безвъзмездните средства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени