Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Христов за книгата си "Публичният образ на Васил Левски"

Левски изповядва единствен идеята, че българският народ не бива да чака освобождението си отвън, а трябва да го извоюва сам

Проф. Ивайло Христов
Снимка: Спас Крайнин

"Моята книга се явява като един вид продължение на усилията на големия български посател Николай Хайтов да осветли още образа на Васил Левски", каза за БНР проф. Ивайло Христов, автор на книгата "Публичният образ на Васил Левски", гост в навечерието на отбелязването на 149 години от гибелта на Апостола на свободата.


"Иконата Левски, която всички ние познаваме днес, далеч не е била толкова добре приета и позната, колкото гласят легендите", това сподели още преподавателят в УНСС и автор на книгата проф. Ивайло Христов.
Български революционери - къщата музей на Райна Княгиня в Панагюрище
"Фокусът в книгата е защо вече 149 години от обесването на Васил Левски, трайният интерес към него и неговото дело не стихва. Ако мога да обобщя - заради силата на своите идеи, заради мащабите на размаха си на организатор и политик, той успява да респектира всички слоеве на обществото.

При Левски отличителното от другите революционери по онова време е, че той пръв реализира идеята, че българският народ не бива да чака освобождението си отвън, а трябва да го извоюва сам. И сам пристъпва към реализирането на тази цел - една отчаяна и рискована задача и цел...

Ореолът на Левски придобива по-големи размери едва след смъртта му и Освобождението", каза още проф. Христов.


Още по темата в зувакивя файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна