Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на строителството в ЕС през декември, по-слабо понижение в България

Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на еврозоната спадна рязко през декември 2021 г. след колебливо представяне месец по-рано, като в България строителството също се сви, но доста по-скромно, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през декември с 3,1% спрямо ноември, когато се повиши с едва 0,1 на сто. В еврозоната продукцията в строителството се сви през последния месец на 2021 г. с 4% спрямо ноември, когато се сви с 0,2%, влошавайки се за второ поредно тримесечие.

Най-силен спад през декември отбеляза строителството в Австрия (понижение с цели 8,1%), следвана от Германия (със 7,3%) и Франция (със 7,0%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Унгария (скок със 7,2%), Швеция (с 4,6%) и Белгия (с 3,2%).

Графика на продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната


Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се понижи през декември 2021 г. с 1,8% след повишение с 1,3% през ноември, докато в рамките на еврозоната строителството се сви с 3,9% след нарастване с 0,4% месец по-рано.

Най-силен спад на годишна база в строителството през декември беше отчетен в Германия (понижение с цели 13,6%), следвана от Словения (с 6,4%) и Австрия (с 4,3%), докато най-силен растеж беше отчетен в Унгария (скок с цели 29,0%), Италия (с 19,3%) и Швеция (с 9,6%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през декември 2021 г. се понижи с 0,3%, но след растеж с 1,9% през ноември, докато на годишна база продукцията в българското строителство нарасна през декември с 1,4% след повишение с 3,2% месец по-рано.

В рамките на последното тримесечие на 2021 г. строителството в нашата страна нарасна с 0,7% спрямо третото тримесечие, когато отбеляза понижение с 0,2%, а спрямо година по-рано се повиши с 0,8% след растеж с 1,2% през третото тримесечие.

В целия ЕС строителството през последното тримесечие на миналата година се повиши с 0,2% спрямо третото и нарасна с 0,8% на годишна база, а в еврозоната се сви с 0,3% на тримесечна база и с 0,2% на годишна база.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна