Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха блокирания в горящия ферибот пловдивски шофьор

| обновено на 18.02.22 в 20:23

С благоприятен изход приключи спасителната операция за двамата мъже, които бяха блокирани на запалилия се ферибот. Това съобщиха гръцки медии, като информацията потвърдиха и от Министерството на външните работи.

В. "Катимерини" уточнява, че става въпрос за български и турски шофьор. За българския шофьор стана ясно, че е служител на пловдивска фирма. Към момента е известно, че двамата мъже са изведени на палубата, като единият има проблеми с дишането.

Военен хеликоптер ще ги откара в болницата на остров Корфу.

Остава обаче засега информацията за деветима българи,които са в неизвестност след пожара на ферибота  плаващ под италиански флаг в Йонийско море, близо до остров Корфу. Това сочат  данните на Министерството на външните работи до момента. 

На борда на ферибота е имало 127 български граждани от общо 239 пътници. 38 от тях ще се върнат обратно у нас тази вечер, като транспортът е организиран от работодателя им. 

Посолството ни в Атина е създало кризисен щаб, българският консул от Солун е на остров Корфу, където са евакуирани спасените пътници и екипаж. До момента не се съобщава за пострадали българи. Не е ясна националността на пострадалите. 

По-рано днес собственикът на пловдивската транспортна фирма Илиян Филипов съобщи за Радио Пловдив, че е установена връзка с шофьорите от компанията, заклещени в кораба.

37 негови служители са пътували с общо 33 камиона на ферибота, който пламна рано сутринта. Повечето от пътниците и екипажа, общо близо 300 души, бяха евакуирани със спасителни лодки до остров Корфу. Трима шофьори са останали на палубата, а четвърти е в помещение, до което не стигат огън и дим.

От 37 – 33 са на остров Корфу. Има трима, които са на палубата на ферибота, като предстои да бъдат евакуирани. И има един шофьор, заклещен с турски шофьор в помещение, в което отдолу и отгоре гори, но няма дим в това помещение, каза по-рано Филипов за Радио Пловдив.

Инцидентът с ферибота "Юрофери Олимпия", плаващ под италиански флаг, стана рано тази сутрин след отпътуването му от гръцкото пристанище Игуменица в посока Италия.  Успоредно със спасителните операции властите провеждат и разследване по случая.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна