Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През лятото в столицата

Отварят „Правна клиника“ и нов център за пострадали от домашно насилие

За помощ могат да се обръщат хора от цяла България, не само от София

Председателят на СОС Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

„Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие да получават адекватна помощ от компетентни юристи, и още един кризисен център на територията на Столичната община ще отворят врати до броени месеци по инициатива на кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на Общинския съвет (СОС) Георги Георгиев.

По данни на националния омбудсман, за 2020 г. българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, от които над 2/3 са били в полза на жени и деца. По информация от неправителствени организации има увеличение на потърсилите помощ чрез позвъняване на специализирани телефонни линии претърпели домашно насилие.

„През последната година-две, в следствие и на изолацията, причинена от извънредната Covid ситуация, има ръст на случаите на домашно насилие, някои от които с фатален край. Като юрист разбирам важността на квалифицираната правна помощ и затова искаме да създадем първата в страната „Правна клиника“ за предоставяне на консултации и възможни решения, съдействие при подготовка на молба за издаване на заповед за защита, събиране на необходими доказателства, процесуално представителство пред компетентния районен съд и съдействие пред държавни институции във връзка с изпълнение на издадената заповед за защита. Даваме си сметка, че това е иновация“, обясни Георгиев при представянето на новите общински социални услуги.

Поне 80 лица, и то от цялата страна, ще получат безплатна адвокатска помощ, допълни пред Радио София председателят на СОС. Пострадалите ще бъдат насочвани от специалисти на неправителствена организация, специализирана в борбата с домашното насилие, която Столичната община ще избере като партньор.

Изборът на помещение за настаняване на пострадалите от домашно насилие ще се обсъди на закрито заседание на СОС.

В момента на територията на Столичната община съществува един кризисен център, който осигурява подкрепа на около 100 жени годишно, но в него едновременно могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може едновременно да приюти 10 пострадали.

Скоро ще бъдат проведени конкурси, за да може двете нови услуги да заработят още през лятото.

Чуйте разговора на Луиза Лазарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна