Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Не готвим офанзива, Руски медии: От Луганск и Донецк започна евакуация

| обновено на 18.02.22 в 22:00
Снимка, предоставена от полиция на Украйна, показва щети след обстрел в село, недалеч от контролирания от проруските сепаратисти град Донецк, 18 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите 80 автобуса с жители на отцепилите се източни райони на Украйна преминаха на руска територия в Ростовска област, съобщи агенция ТАСС. Сепаратистите обявиха по-рано днес масова евакуация, като обвиниха украинското правителство, че се кани да предприеме военна офанзива.

От Киев отхвърлиха обвиненията и на свой ред обвиниха Москва, че се опитва да въвлече Украйна в конфликт с провокации. Министърът за окупираните територии Ирина Верешчук призова Франция и Германия да засилят наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която би трябвало да следи за спазване на примирието в Донбас. 

Киев обвини Москва в разпространение на дезинформация и обстрел срещу позиции на украинската армия и цивилна инфраструктура.

А руските медии съобщават за започнала вече масова евакуация от Луганск и Донецк. 

Пред руската държавна телевизия лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин допусна, че в близките дни от Донецк и Луганск и прилежащите райони могат да бъдат изведени стотици хиляди хора.

От Кремъл съобщиха, че президентът Владимир Путин е разпоредил на временния ръководител на Министерството на извънредните ситуации да осигури подслон, прехрана и медицински грижи за жителите на Донбас, които според разпорежданията на местните сепаратисти трябва да бъдат изведени още тази вечер на територията на Руската федерация.

Путин е наредил също така всеки от наречените в съобщението "бежанци" да получи 10 000 рубли (около 130 долара).

Говорител на американския Държавен департамент осъди изявленията за масова евакуация от Донецк:

"Цинично и жестоко е да използваш човешки същества като пионки, за да скриеш от света факта, че Русия трупа войски и се готви за атака," каза говорителят по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Естония обяви, че е доставила противотанкови ракети на украинската армия в "защита срещу руската агресия".

Лидерите на Естония, Латвия и Литва се срещнаха днес в Мюнхен с вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис и обсъдиха засилване на американското военно присъствие в страните си. "Решенията ще дойдат скоро," каза след разговорите литовският президент Гитанас Науседа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени