Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ възобновяват вноса на мексиканско авокадо

Снимка: pixabay.com

Вашингтон премахва забраната и възобновява вноса на мексиканско авокадо в САЩ. Решението е взето, след като Мексико и Съединените щати са се договорили да въведат мерки, гарантиращи безопасността на земеделските инспектори.

В Мичоакан, единственият щат в Мексико, който има пълно разрешение за износ на авокадо за САЩ, това е най-доходоносният бизнес, към който са насочени и апетитите на наркокартелите. Често има съобщения, че този вид зеленчук се купува  от други райони на страната, които нямат разрешение за износ в опит пратките да се представят като отгледани в Мичоакан. 

Тъй като Съединените щати също отглеждат авокадо, има договореност американски инспектори да работят в Мексико, за да контролират, че мексиканското авокадо не пренася болести, които могат да навредят на американските насаждения.

Но миналата седмица един от инспекторите, след като отказва да сертифицира определена пратка, получи анонимна заплаха, а в отговор Съединените щати забраниха вноса на мексиканско авокадо.

Това застраши годишния износ на Мексико за близо 3 милиарда долара, берачите на авокадо останаха без работа, а в САЩ цените на авокадото и на гуакамолито, в което то е главна съставка, мигновено се повишиха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна