Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди полицаи и пожарникари на протест пред Народното събрание

| обновено на 20.02.22 в 18:34
Пред Народното събрание се проведе протест на Синдикалната федерация на служителите в МВР и на надзирателите.
Снимка: БГНЕС

Хиляди полицаи и пожарникари, както и надзиратели в затворите излязоха днес на протест пред сградата на Народното събрание. Те изразиха недоволството си от липсата на предвидени пари в бюджета за увеличение на възнагражденията им. 

Исканията са за 20% увеличение на заплатите. Участници в протеста обясниха, че инфлацията у нас в последните месеци на практика е „изяла“ предишното им увеличение, а от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) допълниха, че няма никаква яснота дали заплатите в министерството могат да бъдат вдигнати изобщо.

Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР, формулира исканията така:

"20% повишение на основните възнаграждения в МВР и финансиране на реформата, която е договорена по Приложение 10 от коалиционното споразумение“.

Протестът на служителите на реда пред парламента приключи малко преди 15 часа. От Синдикалната федерация на служителите в МВР обявиха, че тъй като част от участниците в днешния протест са на работа тази вечер, трябва протестът да приключи по-бързо и помолиха колегите си да се разотидат. Стана ясно, че следващата седмица предстоят преговори в Министерския съвет и парламента, свързани с исканията на служителите на реда.

Снимка: БГНЕС

Следващата седмица предстоят преговори в Министерския съвет и парламента. 

От думите на заместник-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов стана ясно, че преговорите за възнагражденията продължават и през следващата седмица.

Още утре представители на синдиката имат срещи в Министерския съвет - с премиера Кирил Петков. Те са получили и две покани от депутати от две различни парламентарни групи - на "Продължаваме промяната" и  "Възраждане". Тези срещи се очаква да се проведат в рамките на Комисията по вътрешна сигурност в парламента.

По-рано днес Кузманов съобщи, че в преговорите, които представителите на синдикатите водят с правителството, до момента няма никакви индикации за евентуално бъдещо увеличение на парите във вътрешното министерство.

Снимка: БГНЕС

Освен полицаи от Синдикалната федерация на служителите в МВР, в протеста участваха и пожарникари, както и представители на Синдиката на служителите в затворите, които също настояват за увеличение на заплатите на работещите в сектор „Сигурност”. В демонстрацията се включиха надзиратели, пожарникари и полицаи от цялата страна.

На днешния протест бяха изложени и други проблеми във вътрешното министерство, като например лошите условия на труд, в които работят служителите в Института по криминалистика.

Представители на Пожарната обявиха, че искат повече яснота при бъдещи реформи, в които се говори за отделяне на Пожарната и телефон 112 в агенция.

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени