Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден ръст на производствените цени в Германия през януари 25% годишно

Производствената инфлация в Германия се ускори през януари 2022 г. до рекордните 25% на годишна база заради продължаващото нарастване на енергийните цени, показват данни на немската статистика Destatis, които предполагат, че и потребителските цени също ще продължават да нараства през следващите месеци.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна през януари с 25% годишно след повишение с 24,2% през последния месец на 2021 г. Това е най-солното нарастване на производствените цени от далечната 1949 г., от когато има данни за това проучване. Данните за януари запазват тенденцията на все по-сериозно повишаване на производствената инфлация за четвърти пореден месец, след като през октомври 2021 г. индексът PPI се повиши с 18,4%, през ноември - с 19,2% и през декември - с 24,2 на сто.

Спрямо месец по-рано индексът PPI в Германия се повиши през януари с 2,2% спрямо декември, когато скочи с 5 на сто.

Графика на индекса на производствените цени на Германия (на годишна база)


Силно растящите енергийни разходи с цели 66,7% спрямо година по-рано продължават да имат най-голям принос за рекордното покачване на цените на производител, като цените на природния газ скочих със 119% спрямо януари 2021 г., а на електроенергията - с 66,7%.

Изключвайки енергията, производствената инфлация нарасна през януари с 12% спрямо година по-рано и след повишение с 10,3% през декември, като цените на междинните стоки скочиха с 20,7% благодарение на ръст с 36,9% на цените на металите, докато производствените цени на нетрайни потребителски стоки се повишиха с едва 6,7 на сто.

Продължаващият силен ръст на производствени цени вероятно ще продължи да оказва възходящ натиск и върху потребителските цени (потребителската инфлация).

Според Destatis потребителска инфлация в Германия се забави леко през януари 2022 г. до 4,9% от 5,3% в края на 2021 г., когато тя се ускори до най-високо ниво от юни 1992 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна