Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на рублата от едноседмично дъно след информацията за възможна среща между Байдън и Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската валута отскочи от едноседмично дъно, опитвайки да стабилизира около 77 рубли за долара след новината, че президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин са дали "принципно съгласие" да се срещнат, за да намерят решение на кризата, свързана с Украйна.

Информацията поднови надеждите за избягване на въоръжен конфликт между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията.

При старта на търговията в понеделник руската валута поевтиня за кратко до едномесечно дъно от 78,10 рубли за един щатски долар, но след новината за евентуална среща Байдън-Путин отскочи от това дъно към 69,23 нивото, преди да опита стабилизация около 77 рубли, поскъпвайки в рамките на деня с 0,4%.

Графика долар/рубла


В същото време руската валута опитва да стабилизира и спрямо еврото около 87,60 рубли, след като в началото на търговията поевтиня към 88,70 рубли за едно време, достигайки най-ниско ценово ниво от 14-ти февруари.

Русия многократно отхвърли твърденията на Запада, че руската армия може би планира да нахлуе в съседна Украйна, което почти сигурно ще предизвика радикални нови западни санкции срещу Москва.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила първоначален пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана на американските финансови институции да обработват трансакции за големи руски банки, заяви източници на Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна