Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов спад на европейските борси след подновено напрежение по руско-украинската граница

Петролъ и газът поскъпват, парирайки сутрешното поевтиняване

Европейските пазари на акциите се намират под нов натиск от продажби, като спад бележат и американските фондови фючърси с оглед на индикации за ескалиране на напрежението между Украйна и Русия.

В началото на днешната търговия европейските борси стартираха с повишения след информацията за евентуална среща на върха между Джо Байдън и Владимир Путин, на която да се обсъди украинската криза. В последствие властите в Кремъл обаче отбелязаха, че няма конкретни планове за подобна среща на върха, но че разговор или среща могат да бъдат организирани по всяко време.

Последваха обаче поредни информации/дезинформации за напрежение по руско-украинската граница.

Това парира първоначалния подем на пазарите на акции в Европа, като в рано следобед борсите отново се оцветиха в червено. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече пада с 1,2%, немският DAX 30 - с 1,65%, френският CAC 40 - с 1,82%, британският FTSE100 - с 0,5%, италианският MIB - с 1,7% и испанският Ibex-35 - с 1,1%.

Спадът на европейските акции е факт въпреки последно проучване на агенция IHS Markit, показващо подобрение на бизнес активността в еврозоната през февруари, но при продължаващо нарастване и на инфлационния натиск.

Руската фондова борса се намира под още по-силен натиск от продажби, като деноминираният в долари индекс RTS пада с 10,45, а номинираният в рубли индекс IMoex - с 8 на сто. Руската рубла поевтинява с близо 2%.

Коментарите на руския президент Путин, че неговата страна обмисля дали да не признае независимостта на отцепилите се украински региони Донец и Луганск, само засилват напрежение на световните капиталови пазари.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също подновиха своя спад, след като и те първоначално се повишиха с близо 1% по-рано в понеделник.

Фючърсите на DJIA вече губят над 250 пункта (понижение с 0,74%), на широкия индекс S&P500 - с 0,93%, а тези на технологичния индекс Nasdaq 100 - спад с 1,45%.

Петролът също парира сутрешното понижение и отново поскъпва, като фючърсите на Брент нарастват с 0,65% към 94,15 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,64% към 91,65 долара за барел.

Цените на природния газ в Европа също парираха сутрешното поевтиняване и вече се търгува около нивата на затваряне в петък. Фючърси на газовия нидерландски хъб TTF вече се търгуват около 74 евро за мегаватчас, след като в началото на днешната търговия поевтиняха с над 4,5% към 69 евро за MWh при новината за евентуална скорошна среща Байдън-Путин.

Последвалите информации за нарастване на напрежение между Украйна и Русия обаче доведоха до отскок на газ към 76,50 евро преди опит за стабилизация около 74 евро за мегаватчас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна