Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва: Украински снаряд порази руски граничен пункт

Снимка: Алами,Ройтерс

Снаряд, изстрелян от Украйна, е поразил граничен пункт на Федералната служба за сигурност в Ростов, съобщи в понеделник граничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

"На 21 февруари в 09:50 часа местно време неидентифициран снаряд, изстрелян от територията на Украйна, напълно унищожи мястото за дежурство на граничните патрули“, съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

Няма данни за жертви.

Ростов е основната зона за евакуация на хора от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин пък предупреди, че използването от Украйна на тежка артилерия е довело до жертви в спорния регион.

Той обяви, че Украйна използва танкове, минохвъргачки и гранатомети, и призова мъжете на Донецк "да дойдат във военните комисариати". Според него украинските сили са изстреляли над 1700 минохвъргачни боепримаси и снаряди по жилищни райони.

С оглед на това самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) обяви извънредно положение в понеделник на фона на ескалация на насилието в региона на Донбас. Според Министерството на извънредните ситуации на ДНР над 21 000 души и 50 съоръжения, включително болници, са загубили достъп до вода.

Евакуацията от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики продължава, тъй като обстрелите в тези райони се засилват.

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел пък сподели в социалните медии, че съобщенията за украински престъпления срещу цивилни в Донбас не са верни.

"Руските държавно контролирани медии продължават да култивират фалшиви разкази за предполагаеми зверства срещу населението в Донбас. Кремъл очевидно измисля предлози за нахлуване в Украйна“, заяви Борел.

Междувременно руското правителство отрече в понеделник, че е направило списък с украинци, които възнамерява да убие. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че докладите за такъв списък са "абсолютна измислица", след като Съединените щати информираха ООН за съществуването му.

Според американското разузнаване списъкът съдържа имена на украински граждани, които "да бъдат убити или изпратени в лагери след военна окупация".

САЩ също така обвиниха Русия, че планира да участва в различни други нарушения на правата на човека, ако нахлуе в Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени