Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Covid рестрикциите и сертификатът падат през март

| обновено на 21.02.22 в 18:32
2
Снимка: БГНЕС

Страната влиза в етап 2 и 3 на Covid пандемията, очакваме да стигнем и до етап 1 в къс период, което значи, че цяла България ще бъде скоро в зелената зона. Към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната и "зеленият сертификат" да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване. Това заяви премиерът Кирил Петков.

"Новината за днес е, че нашият прогнозен план дава 20 март за края на "зеления сертификат" в България и фокусът върху ваксинация продължава със същите темпове, които сме постигнали до този момент", каза Петков.

Премиерът направи изявление на брифинг, в който участваха и здравният министър проф. Асена Сербезова и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Министър Сербезова каза, че усилията дават резултат в система с недостиг на кадри.

"Благодаря на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на здравеопазване", добави тя: "Кризата оголи редица несъвършенства на системата".

Част от проблемите имат дългосрочно решение и сме заложили необходимите анализи, посочи още Сербезова. Тя каза още, че Covid ваксинирането трябва да продължи.

За посетителите на обекти от обществено значение изискването за „зелен сертификат“ ще отпадне още от 5 март: 

От 24 февруари първа стъпка е всеки обект да допуска лица без "зелен сертификат". Изискванията остават за персонала все още. Допуска се обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи. Следващата дата е 5 март – ако нещата се развиват положително, посещенията на дейности и услуги от обекти с обществено значение ще се предоставят без "зелен сертификат", съобщи  държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискването все още остава задължително за персонала. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения списък:

„Ако нещата продължат да се развиват в положителна насока, от 5 март посещенията на дейности и услуги, предоставяни от обекти с обществено значение, ще стават без изискване за "зелен сертификат" изобщо. Няма значение какво е вече личното желание на собственика. Всеки може да посещава такъв тип обекти. Те всъщност за всички обекти, за които говорим. Изискването за "зелен сертификат" все още остава задължително за персонала. Трябва да знаете, че те в огромна степен имат наистина и работят с такъв".

"На 20 март може да обявим, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонал. С други думи "зеленият сертификат" важи доколкото човек, ако иска да пътува, това му осигурява облекчен режим", каза още Кунчев.

„Според нас маските би следвало да отпаднат най-късно, но да се наблегне повече на доброволния елемент. В процеса на предаването на вируса те играят ключова роля. "Ако забелязвате сега в страните, които вдигат почти всички мерки, те продължават да препоръчват носенето на маски и това е логично“, добави държавният здравен инспектор.

Допълнително ще се решава и до коя дата учениците ще бъдат тествани в училище.

На брифинга премиерът Кирил Петков отбеляза, че страната ни е преминала през Омикрон-вълната без строги ограничения в образователната система и масово затваряне на бизнеси.

А здравният министър Асена Сербезова заяви, че не смята, че отпадането на сертификата е свързано с обявения протест на партия „Възраждане“:

"Постоянно се допитваме до общественото мнение, до нагласите. Не работим в тъмнина и не работим в един черно-бял свят, но в никакъв случай не мога да кажа, че това е свързано с протеста на „Възраждане“.

През последните 3 седмици Covid случаите намаляват. 24 на сто е спадът им през последните 7 дни. До края на тази седмица се очаква лекуваните в болници с Covid-19 да са вече по-малко от 5000 души, беше отбелязано на брифинга.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени