Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин призна независимостта на републиките в Донецк и Луганск

| обновено на 21.02.22 в 23:08
2
Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете републики
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин призна самопрвъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Украйна за независими. На официална церемония в Кремъл Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете републики, както и договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с тях.

На церемонията присъстваха и лидерите на двете републики -  Денис Пушилин (ДНР) и Леонид Пасечник (ЛНР), които също поставиха подписите си под двустранните споразумения с Русия. 

Преди това президентът аргументира решението си в едночасова телевизионна реч, завършвайки с думите:

„Считам за необходимо да приема отдавна назряло решение - незабавно да призная суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република. Моля федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение, а след това - и да ратифицира договорите за Дружба и взаимопомощ с двете републики“

Утре е насрочено съвместно заседание на двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията. Няма съмнение, че решението на президента ще бъде единодушно подкрепено, а съответните документи - ратифицирани.

Освен това Путин заяви, че ако незабавно не бъдат прекратени бойните действия в Донбас отговорността за онова, което ще се случи впоследствие, ще бъде изцяло на "режима в Киев".

Голяма част от обръщението беше историческо и съдържаше твърдения като това, че създател и архитект на съвременна Украйна е бил Владимир Ленин и че болшевиките буквално са натикали Донбас в това свое творение. 

Днешната независима украинска власт Путин нарече "завзели управлението радикали", които обвини в терор. Според него, украинската държавност е разядена от корупция, в страната няма независим съд, а трагичният църковен разкол е бил употребен с политически цели.

Президентът на Русия освен това обяви за вече решен въпрос приемането на Украйна в НАТО и разгръщането на нейна територия на военни обекти на алианса. Путин твърди, че Украйна се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, а Русия не може да не реагира, защото в такъв случай ситуацията в света ще се промени кардинално. 


Снимка: ЕПА/БТНЕС


Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц са изразили разочарованието си, но в същото време са изразили готовност за продължаване на контактите, когато Путин им е съобщил намерението си по-рано днес, съобщиха от пресслужбата на Кремъл .

Искането за признаване на независимостта  беше отправено по-рано днес от лидерите на сепаратистките републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник. Последва извънредно заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация, чиито участници единодушно подкрепиха идеята.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта, че Киев саботира минските споразумения, като се отказва от пряк диалог с Донецк и Луганск.

"Единственият конфликт, при който едната от страните отказва да разговаря с другата и това напълно се подкрепя от Запада е конфликтът в Източна Украйна".

В същия дух се изказа и Дмитрий Козак, който води от името на Русия преговорите в нормандския формат на равнище политически съветници.

"Днес е напълно очевидно, че Донбас е абсолютно ненужен и на Украйна, и на нейните западни съюзници. При каквито и да било условия".

Председателят на Държавната дума Вачеслав Володин припомни, че още миналата седмица депутатите приех проект на постановление за признаването на Донецката и Луганската народна република. Володин се обърна към Путин с думите.

"Владимир Владимирович, молим ви да разгледате обръщението на Държавната дума и да признаете Донецката и Луганската народна република".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна