Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България осъжда признаването от Путин на ДНР и ЛНР

| обновено на 22.02.22 в 10:36
Снимка: government.bg

Признаването на т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република от страна на Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и увеличава напрежението в целия регион. Това заяви днес президентът Румен Радев в Туитър по повод решението на президента на Русия Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се републики. Устойчиво решение на тази криза не може да бъде постигнато чрез нарушение на международното право и с военни средства, добавя Радев.

България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими, написа премиерът Кирил Петков в Туитър снощи. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита, пише Петков.


"Признаването на Луганската и Донецката сепаратистки републики е грубо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност".

Това се казва в позиция на българското Министерство на външните работи, публикувана в Туитър снощи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна