Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина: Признаването на ДНР и ЛНР нарушава международното право

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото министерство на енергетиката смята, че няма да се достигне до енергийна криза в страната, като последствие от напрежението в Украйна.

Атина е в готовност да евакуира етнически гърци от погранични украински райони, като външното министерство на Гърция обяви, че признаването на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република нарушава на международното право.

Започна извънредно заседание на Съвета за национална сигурност при премиера Кириакос Мицотакис. Министърът на енергетиката Скрекас представя план за енергийна сигурност на фона на събитията в Украйна. Гръцкото правителство не очаква нарушаване на енергийния баланс на страната, защото има гарантирани източници на природен газ, според изявление на министър Скрекас.

Атина съобщава, че притежава депозирани мощности от втечнен газ на остров Реветуза. Осигурени са количества гориво също от Египет и Алжир, както и азерски газ от Турция. Проблем обаче остава цената на газа, посочват експерти.

Поради напрежението в Украйна Гърция е в готовност да активира план за евакуация на около 120 хиляди етнически гърци, които живеят в района на град Мариупол, Донецка област.

От централата на Комунистическата партия заявиха, че Гърция не трябва да участва при евентуални военни действия на НАТО. Според най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Русия е нарушила международното право.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна