Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват Столична община за неправомерно харчене на средства

| обновено на 22.02.22 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Икономическа полиция проверява Столична община за неправомерно харчене на средства, постъпващи от такса битови отпадъци. Разследването е започнало, след като МВР се е самосезирало по медийни публикации.

От МВР уточняват, че според изнесените данни ежегодно в сметките на общината постъпват суми от такса битови отпадъци от предходни години, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси.

Според закона постъпващите средства от такса битови отпадъци са целеви и като такива трябва да се изразходват само за дейности, свързани с почистването.

Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено запитване по казуса.

Така по време на проверката е направен изводът, че средства в размер на 84 млн. лева не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата, казват от МВР.

Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата, за да се прецени дали да бъде образувано досъдебно производство.

В съобщение до медиите от Столична община подчертаха, че „всички приходи от такса битови отпадъци, събирани от СО за съответната година, се използват за дейностите по сметосъбиране, обезвреждане на отпадъци и поддържане на чистота в териториите за обществено ползване. За това всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по чистота, която съдържа прогнозни разходи на база прогнозни приходи пред календарната година, за която се определя и размера на таксата“.

Всички годишни финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или препоръки за реда на отчитане на приходите от такса битови отпадъци, респективно, за изпълнението на план-сметката за чистота. Годишните финансови отчети на София са публично достъпни на сайта на общината, посочват още от СО.

Цялата налична информация е предоставена на Националната полиция, посочват още от Общината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени