Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС санкционира руските депутати, гласували за признаването на ДНР и ЛНР

| обновено на 22.02.22 в 20:58
Снимка: архив

С пълно единодушие 27-те страни от Европейския съюз взеха решение за санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките републики в Източна Украйна.

На замразяване на авоари и забрана за визи подлежат 351 членове на долната камара на руския парламент.

Наказателните мерки засягат още руския банков сектор и отбранителната индустрия. На европейските инвеститори се забранява да купуват руски държавни облигации. Проектът за орязване на достъпа на руските банки до системата за разплащания SWIFT не е част от санкционния пакет, съобщава 

Министрите се договориха да включат в санкционния списък 27 индивида и фирми, които играят роля за подкопаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, допълни Борел и уточни, че засегнатите са в три области:

"Първо, законодатели, отговорни за заплахата на Украйна, също работещи в сектора на отбраната, замесени в инвазия и дестабилизиращи действия и такива, които водят информационна война срещу Украйна.  Както и банките, които финансират законотворци и други операции на тези територии". 

Борел поясни, че санкциите са насочени и към търговията между двете сепаратистки области и ЕС, а също така ограничават възможностите на управляващите в Русия да набират капитали на финансовите пазари в ЕС.  

Руският президент Владимир Путин засега не е включен в списъка. Борел обясни това като "необходимост от резервно поле за действия, които може да се наложи да бъдат взети по-късно".

По-рано днес германският канцлер Олаф Шолц обяви, че спира процедурата за сертифициране на газопровода "Северен поток 2", който трябваше да удвои преките руски газови доставки за Германия. Великобритания обяви черен списък от пет руски банки и трима милиардери, приближени на Путин.

САЩ обмислят да ограничат достъпа на Русия до американски и чуждестранни технологии и до редица стоки, като  до полупроводници и части за самолети, съобщава Ройтерс.
От руското външно министерство определиха новите западни санкции срещу Москва за нелегитимни.

Стана ясно, че предвидената среща между френския външен министър Жан Ив льо Дриан и руския му колега Сергей Лавров за петък няма да се състои. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна