Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Украйна се въздържат от паника, опашки на бензиностанциите

| обновено на 24.02.22 в 11:07
Автомобилна колона на излизане от Киев, 24 февруари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

"В Киев имаше взривове. По предварителна информация няма жертви. Взривове имаше и в Одеса, и в Харков. Призоваваме за спокойствие. Министърът на външните работи обяви, че вече има мобилизация и работа ще има оперативният щаб". 

Това каза пред БНР Антон Кисе, украински политик от български произход, депутат във Върховната Рада на Украйна. 

В предаването "Преди всички" се включи и доц. Даниел Бенатов, който живее в Киев. 

"Опасяваме се от дефицити на ток и петрол, има много хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни навици от войната в Донбас и професионални военни от запаса, засега такива хора са мобилизирани. Най-страшното е паника, паника е по-опасна от експлозия". 

В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат града. Това разказа за "Хоризонт" Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет "Тарас Шевченко".

"Всичко живо се изнася от Киев. Опашки на бензиностанциите, основно поемат към Западна Украйна. Банкоматите засега работят с големи опашки. До последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпроса. Не сме го очаквали наистина. Паниката се усеща, за съжаление, но…". 

Николай Златов живее в село Михайловка, Одеска област: 

"В селата е спокойно. Ракетите бият по градовете. Близките ми в Одеса са чули взривове, противовъздушната отбрана. Тук призовават за спокойствие и хората да си стоят вкъщи". 

Опашка пред банкомат в Киев, 24 февруари 2022 г./Ройтерс
Бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, живее в Киев, каза, че се чуват сирени и се търсят бомбоубежища

"Събираме документи. Президентът въведе военно положение, но успокоява хората, армията контролира. Помолиха ни, ако не е необходимо, да не напускаме домовете си. Но има задръствания по улиците. Полетите са забранени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в големите градове може да няма ток, вода". 

"Усетиха се взривове. В 6.00 часа ни събудиха необичайни звуци, военни самолети, взривове". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Васил Митков от Запорожкото българско дружество: 

"Всеки се бои за своя живот и за този на близките си, но се надяваме, че благодарение на световната общност ще затиснем агресивното желание на Путин, който чисто символически като Хитлер в 5.00 часа сутринта започна бомбардировки. В самия град Запорожие има 10 000 - 15 000 българи, а в нашата област има около 60 000 българи". 

Харков осъмна с взривове и мнозина се опитват да напуснат града. Иван Деянов сподели, че ситуацията все още е нормална и украинските военнослужещи успяват да задържат руската армия.

"Харков има достатъчно бомбоубежища. Те се поддържат, знаят се къде се намират. Имам познати, които ще бъдат мобилизирани като резервисти". 

Александър Барон живее със семейството си в Одеса.

Има много фейк новини, трудно ни беше да разберем какво става. Предполагам, че цяла армия работи за изкривяване на информацията, за да се засили паниката. И в Одеса има задръствания, опашки на бензиностанциите. Обявеното военно положение извика резервистите, но може да се наложи и цивилни хора да получат военно задължение". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна