Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата е готова да плати на хотелите за настаняване на граждани от Украйна

Христо Проданов
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма има готовност да обсъди с хотелиерите възможностите за настаняване на граждани от Украйна.  Пред репортер на БНР министърът на туризма Христо Проданов обясни, че държавата ще плати за настаняването:


"Това съм го коментирал преди около седмица с министър-председателя в личен разговор, когато вече започнаха да се усилват опасенията, че ще има военен конфликт. Ако има такова политическо решение, практически трябва да се търси някакъв начин на мирните граждани да им се помогне. Има разговор с хотелиери, на които да кажем, какви са условията и как ще заплатим за престоя на тези граждани в техните хотели. Заплащането ще бъде от държавата".
Проданов направи заявлението си по време на най-голямото туристическо събитие в България - Международното туристическо изложение ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО, което започна в Интерекспо център в столицата. 
  • България осъжда военните действия в Украйна, няма пряка заплаха за страната

По-рано днес премиерът Петков заяви, че извеждането на българите в Украйна е приоритет номер едно 

"С Министерство на транспорта организираме сухопътен транспорт, както и за приемане на хора от Украйна в тези размери - тези 4000 човека. Ще организираме с Министерството на туризма бази, които да използваме - българските хотели, така че да можем да приемем този голям брой хора. Едновременно с това работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, така че да можем да ги приемам".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени