Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският петрол достигна $100, а петролът Брент - $105 за барел

Газът в Европа поскъпва с 30% към 115 евро за мегаватчас

Петролът продължава да поскъпва силно с над 8% по време на търговията в четвъртък, надвишавайки нивото от 100 долара за барел за пръв път от 2014 годна насам, след като започналата руска офанзива в Украйна засили рязко страховете за прекъсване на глобалните енергийни доставки.

Фючърсите на петрола Брент превзеха рано сутринта нивото от 100 долара за барел, като фючърсите с доставка през април надвишиха за кратко и цента от 105 долара за барел за пръв път от средата на 2014 година.

Мартенските фючърси на американския лек суров петрол WTI също поскъпват с около и над 8% в рамките  на днешната търговия, като малко преди 13.00 часа българско време и те успяха да тестват нивата над 100 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


"Русия е третият по големина производител на петрол и вторият по големина износител на петрол в света. Предвид ниските складови запаси и намаляващия свободен капацитет, петролният пазар не може да си позволи големи смущения в доставките", отбеляза анализаторът на UBS Джовани Стауново, визирайки днешното рязко поскъпване на черното злато.

"Опасенията за доставките могат също така да стимулират допълнително увеличаване на петролните складови запаси, което допълнително да подкрепи текущите високи цени", добави то.

Трябва да се има предвид, че Русия е и най-големият доставчик на природен газ за Европа, осигурявайки около 35% от доставките и близо 26% от петролните доставки. С оглед на това не е изненадващо днешното драматично поскъпване и на природната газ в Европа с близо 30 на сто в очакване на налагането на по-строги санкции от страна на САЩ и ЕС срещу Русия.

През днешната обедна европейска търговия фючърсите на газовия нидерландски хъб TTF нарастват с близо 30% към 115 евро за мегаватчас, след като при самия старт на търговията в четвъртък новината за руски военни операции в Украйна изстреля цената до 120 евро за MWh.


Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Проблемът не е само в настоящата ескалация на геополитическите рискове, а и в по-нататъшното напрежение при предлагането на петрол и природен газ в световен план.

Според икономика Хауи Лий от OCBC, цитиран от Ройтерс, "доставката на руски петрол може да изчезне за една нощ, ако Русия бъде изправена пред сериозно западни санкции, като в същото време ОПЕК няма да може да увеличи бързо петролното си производство, за да покрие зейналата дупка".

Глобалните доставки на петрол остават ограничени, тъй като търсенето се възстановява от ниските пандемични нива.

Подчертавайки напрегнатия пазар, премията на договорите за суров петрол за товарене след месец спрямо договори за товарене след шест месеца, което показател, наблюдаван отблизо от търговците, достигна в четвъртък рекорден връх от $ 11,55 за барел.

"Тази нарастваща несигурност във време, когато петролният пазар вече е затегнат, го прави уязвим и затова цените вероятно ще останат нестабилни и покачващи се", посочи Уорън Патерсън, ръководител на стоковите анализатори в банката ING.

Анализаторите смятат, че петролът Брент вероятно ще остане над 100 долара за барел, докато не станат налични значителни алтернативни доставки, например от страните-членки на ОПЕК, от американски шистов петрол или от Иран (яко обаче има прогрес по иранската ядрена сделка).

Съединените щати и Иран участваха с непреки ядрени преговори във Виена, които могат да доведат до премахване на санкциите върху продажбите на ирански петрол.

Висшият служител по сигурността на Иран Али Шамхани написа в "Туитър" в четвъртък, че е възможно да се постигне добро ядрено споразумение със западните сили поради значителния напредък, постигнат в преговорите, предаде Ройтерс.

Анализаторите също така предупреждават за допълнителен инфлационен натиск върху световната икономика от цените на петрола над 100 долара за барел, особено за Азия, която внася повечето от енергийните си нужди.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени