Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско участие в надпреварата за наградите БАФТА

Снимка: архив

Късометражният филм с изцяло българско участие „Три заседания на чрезвичайния комитет“ (Three Meetings of the Extraordinary Committee) е номиниран за наградата на Британската филмова академия – БАФТА, в категорията за най-добър късометражен британски филм. Режисьори на лентата са Майкъл Уудуорд и Макс Барън, които от години работят в тандем основно в областта на рекламата. И въпреки че двамата не говорят български, 18-минутната история е разказана изцяло на български език, с участието само на български актьори и е заснета у нас – в село Студена, Пернишка област. „Идеята за този филм в действителност стартира с местоположението – за нас беше изключително важно по какъв начин можем да използваме това необикновено място и тези готини артисти“, казва Барън.

Филмът е заснет в началото на 2020 година в изцяло черно-бяла стилистика и представлява силна метафора за ситуацията с Брекзит и положението, в което изпада Великобритания.

Главната роля е поверена на младия Мартин Христов, а негови партньори са Васил Драганов, Стефан Къшев, Николай Брънзалов, Валентин Гошев, Димитър Селенски и Иван Несторов. Картината е дело на българския оператор Крум Родригес, работил по най-успешните родни кинопродукции през последните 10 години – "Бащата", "Слава" и "Виктория".

Церемонията по връчването на отличията ще се проведе на 13 март.

Съставил: Весела Кръстева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна