Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика се сви по-малко от очакваното в края на 2021 г.

Германската икономика се сви по-слабо от очакваното през последното тримесечие на 2021 г., като спадът беше провокиран от въведените наново рестрикции заради силната четвърта Covid вълна, предизвикана от варианта  Омикрон, които противоепидемични ограничения навредиха на бизнес активността.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се сви с 0,3% през последното тримесечие на 2021 г. спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 1,7 на сто, докато експресните данни на немската статистика Destatis показаха по-силен спад от 0,7 на сто.

Промяна на БВП спрямо предходното тримесечие


Това доведе и до по-добро от предварителните оценки нарастване на германската икономика през цялата изминала година с 2,9% при предходна оценка за експанзия с 2,8 на сто.

Спрямо последното тримесечие на 2020 г., БВП се повиши с 1,8% в края на 2021 г. при експресна оценка за растеж с 1,4%, но след експанзия с 2,8% през третото тримесечие.

Промяна на БВП спрямо година по-рано


Спрямо края на 2019 г. (преди началото на коронавирусната пандемия) БВП на Германия в края на 2021 г. е все още с 1,1% под нивото от преди пандемията, като според експресната оценка на Destatis икономическото изоставане беше с 1,5 на сто.

Ограниченията, наложени в хода на четвъртата вълна на Covid-19 в страната, ограничиха разходите в крайното потребление на домакинствата, отбеляза Destatis. След две тримесечия със значителни увеличения, потреблението на немските домакинства спадна през последното тримесечие на 2021 г. с 1,8% спрямо предходните три месеца, докато държаните разходи за крайното потребление се увеличиха с 1%.

Бруто образуването на основен капитал в машини и оборудване пък нарасна на тримесечна база с 0,9 на сто.

Подобрение през четвъртото тримесечие на 2021 г. отбеляза външната търговия, като износът на стоки и услуги нарасна с 4,8% спрямо предходните три месеца, докато вносът се увели1и с 5,1%, посочи немската федерална статистика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна