Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден сражения в Украйна, силите на Киев удържат столицата

| обновено на 26.02.22 в 15:06
3
Украински войници заемат позиции пред военен обект в Киев, докато коли горят край тях, 26 февруари 2022 г.
Снимка: Асошиейтед прес

Ракета удари жилищен блок в Киев в третия ден на руската военна инвазия в Украйна. Властите твърдят, че продължават да контролират основните градове, но хиляди продължават да напускат страната, а пострадалите при военните действия са хиляди.

От началото на руската инвазия в Украйна загиналите граждани на страната са 198, сред които 3 деца, а ранените са над 100. Такава статистика изнесе украинският здравен министър Виктор Ляшко. Властите в Киев съобщиха, че за последното денонощие руските сили са обстреляли 40 цивилни обекта.

Рано тази сутрин снаряд порази висок жилищен блок в киевския квартал Лобановски. Към 15 часа днес не бе ясен броят на пострадалите. 

Жител на Киев, преживял удара разказа:

„В хола бяхме, успяхме да избягаме. Късметлии сме. Ударът беше директно в хола. Съпругата ми и най-голямото ми дете са със счупени крака. Най-малкото го поеха спасителни екипи. Търся го в момента.“

Агенция ТАСС опроверга информацията за ударен от руска ракета блок в Киев.

„Блокът на  Лобановски проспект е поразен със зенитна ракета от украински  комплекс „Бук-М1“, заяви служител от военното министерство в Москва. Според неговите обяснения три пускови комплекса са в района.

Украински огнеборци гасят пожар в жилищен блок в Киев след ракетна атака, 25 февруари 2022 г. Снимка: Асошиейтед прес

По информация на британското разузнаване основните руски сили, напредващи към Киев, се намират на 30 километра от украинската столица. По-рано беше съобщено за боеве в самия град.

Кадри на Би Би Си показаха взривен влак, има непотвърдени информации, че руски военни се опитват да преминат през река Днепър и да влязат в центъра на града.

Кметът на Киев Витали Кличко обяви разширяване на вечерния час, който вече ще е от 17 ч. до 8 сутринта. Между тези часове силите за сигурност считат всеки по улиците за враг.

Нощта не беше лека, но в столицата няма руски войски, заяви кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Интерфакс. Той посочи, че са направени опити за проникване през Гостомел и Житомир, които са били отблъснати.

По думите му отделни нападателни части действат в украинската столица, поради което са избухнали престрелки на няколко места. Те са започнали часове, след като украинският президент Володимир Зеленски предупреди за очакван руски щурм. Кличко призова жителите да останат в убежищата поради опасност от въздушни атаки.

По-рано бе съобщено, че руските сили са превзели град Мелитопол в югоизточната Запорожка област. Британски военни казаха, че нямат убедителни сведения, че градът е превзет.

Украинската компания Нафтогаз съобщи, че петролната рафинерия Шебелински, намираща се в района на Харков, е спряла работа и персоналът ѝ е евакуиран поради риска от враждебни действия срещу нея. 

Украинското военно командване съобщи, че Русия е изстреляла крилати ракети „Калибър“ от Черно море срещу градовете Суми, Полтава и Мариупол. Сражения се избухнали при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса.

Кметът на Лвов Андрей Садовий съобщи, че украинските сили в района са отблъснали атака на около 60 руски войници.

Украинският президент Володимир Зеленски твърди, че силите на страната му са нарушили руските планове и че основните градове остават под украински контрол. Според източници на Си Ен Ен и Ройтерс, въпреки че украинците са успели да забавят руското настъпление, Съединените щати очакват руските сили да овладеят Киев до дни.

Тази сутрин украинският президент Зеленски отново направи видеообръщение:

„Добро утро на всички украинци. Напоследък имаше много фалшива информация онлайн, че призовавам нашата армия да свали оръжията, а аз да се евакуирам. Чуйте. Аз съм тук. Няма да предадем оръжията си. Ще защитаваме държавата си. Нашето оръжие е истината. А истината е, че това са нашата земя, нашата страна, нашите деца. Ние ще браним всичко това.“

САЩ са готови да помогнат на Зеленски да напусне Киев, пише „Вашингтон пост“, позовавайки се на американски и украински официални лица. Зеленски е цел номер 1 на руснаците, смята изданието. Украинският президент обаче е отказал предложението и се намира в Киев.

Междувременно Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност в ООН, която осъжда руското нахлуване в Украйна, а постоянният представител на Русия Василий Небензя нарече текста антируски и антиукраински.

Натали Севриукова пред дома си в Киев след ракетна атака, 25 февруари 2022 г. Снимка: Асошиейтед прес

Тяло на войн лежи до поразен руски бронетранспортьор в района на Харков, 25 февруари 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна