Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пристигнаха два автобуса с българи, евакуирани от Одеса

| обновено на 26.02.22 в 15:58
На ГКПП „Дуранкулак“ пристигнаха два автобус с българи, евакуирани от Одеса, 26 февруари 2022 г. В Украйна се водят боеве след нахлуване на руски войски.
Снимка: Румен Сарандев

Първите два автобуса с 56 български и украински граждани, тръгнали вчера от Одеса, пристигнаха тази сутрин в България на границата при Дуранкулак.

Засиленият трафик, граничните проверки, както и избор на по-дълъг, но безопасен маршрут са сред причините за забавянето на автобусите, които се очакваха да преминат на българска територия около полунощ вчера.

Днес се подготвя и още един автобус от Одеса, който да превози следващите пожелали евакуация български граждани.

Двата автобуса, пълни предимно с жени и деца, са били ескортирани през цялото им повече от 15-часово пътуване от Одеса до България.

Пътуващите в тях български и украински граждани споделят, че решението да тръгнат не е било никак лесно, но ситуацията в Украйна е изключително тревожна и опасна.

„Пълна съм с шок в момента. Ако ме попитате кога реших да се прибера вкъщи, точно вчера беше. Когато се събуждах с шума на бомбите. Всичко беше много страшно. Аз съм много щастлива и много доволна, че ще се прибера у дома“, каза пътничка в един от автобусите

„Руски вертолети, обстрелване и затова минахме по тежкия път. То се вижда и по автобуса, изпуснаха възглавниците, защото пътят беше отвратителен. Плачещи деца, майки, разделени семейства, не са хубави нещата. Много съм благодарен на генералното консулство в Одеса. Навсякъде имахме пълно съдействие“, сподели мъж..

Украинка, пътуваща с детето си, сподели, че мъжът ѝ, български гражданин, не е пожелал евакуация и ще остане в Украйна, за да се включи в бойните действия. 

Повечето от пътуващите в двата автобуса ще бъдат настанени при свои роднини и приятели в България. 

Зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов допълни, че още един автобус се подготвя да потегли утре от Одеса със следващите български граждани, пожелали евакуация.

Той обясни, че днес се организира евакуация на българи от Киев. На територията на Украйна вече се намират четири автобуса от България.

Часове по-късно автобусите от Украйна пристигнаха във Варна:

Областният управител Благомир Коцев каза, че всички пристигнали са настанени. Очакват се близо 300 души да бъдат настанени и в хотелските комплекси.

„Те са около 8-10 хотела, около 2000 места около Варна, на Златни пясъци голяма част от тях. Кой ще поеме разходите - това е въпросът, който трябва да бъде уточнен, надявам се в понеделник. Чакам от правителството да ми кажат. Имаме координационен щаб. В понеделник ще бъде свикан такъв. Засега чувам за около 300 човека, че ще трябва да дойдат в следващите дни“.

Татяна Димова и Лилия Себова пристигнаха на автогарата във Варна с автобус с бежанците от Одеса. Те имат съпрузи с българско гражданство и имат къде да отседнат в България. Ето какво разказаха те.

„Беше страшно. Нощувахме в бомбоубежището, а после вече успяхме да заминем. Бомбардираха Одеса. Много роднини останаха там - майка ми, братята ми, сестрите“, каза Татяна Димова. Тя още не знае къде ще остане. „С мъжът ми ще решим. Съпругът ми е български гражданин.“

Лили Асебова е украинка от Одеса, но съпругът ѝ е български гражданин, както и дъщеря ѝ.

„Чухме взривове на 24 през нощта. На 25-.и беше относително спокойно. Сега през нощта родителите ми писаха, че отново е имало взривове. Останаха там. Казаха, че никъде няма да заминат… Мъжът ми е български гражданин. Той е с български корени. Сега отиваме при приятели, но не във Варна.“

Българи, евакуирани от Одеса, Украйна. Снимка: Румен Сарандев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна