Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ работят по канал за комуникация с руските военни по Украйна

От американска страна каналът би могъл да бъде координиран от генерал Марк Мили
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Администрацията на президента Джо Байдън работи за създаване на  канал за комуникация с руските военни, за да бъде предотвратен случаен сблъсък между американските и руските сили по украинската граница, твърдят информирани анонимни източници.

На езика на военните това е така нареченият „канал за деконфликтност”. Според  тв канал NBC подобна договореност ще позволи на официални лица от двете страни да обменят информация, за да гарантират, че руските сили, атакуващи Украйна, ще избягват да пресичат пътищата на американските сили, действащи  в Източна Европа,  по границата на Полша и Черно море.

Каналът трябва да се съсредоточи върху риска от грешни ракетни удари и да гарантира, че руските и американските самолети, и военни кораби се движат в отделни зони.

Комуникационният канал би могъл да работи координиран от генерал Марк Мили, председател на Обединеното командване на САЩ и неговия руски колега, началник на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов, и между върховния командващ съюзническите  сили  на НАТО, американския генерал Тод Уолтърс , и друг висш руски офицер се посочва в информацията.

За сега не е ясно дали Русия ще приеме  предложението.

Такъв канал е създаден през 2015 г. по време на сирийския конфликт, където действат както американските, така и руските  военни за да бъдат предотвратени  сблъсъци или случайно насочване на силите на другата страна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна