Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма се стреми към създаване на Фонд за гарантиране на пътуванията

Снимка: tourism.government.bg

Министерството на туризма има амбицията до края на годината да бъде създаден Фонд за гарантиране на пътуванията, каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя допълни, че фондът е един от приоритетите на ведомството, което цели той да бъде сигурен, устойчив и да защитава интересите на потребителите на туристическа услуга.

Работна група, която ще заработи през март, ще изясни всички административни детайли по създаването на фонда, които ще бъдат съгласувани между отделните институции. В министерството са депозирани предложения от две от туроператорските сдружения, които са базирани на различни модели за фонда.

Зам.-министър Ирена Георгиева посочи:

„Има различия в двете предложения. Точно затова преценихме, че ще действаме на експертно и на широко обществено ниво, за да можем да преценим кой от двата варианта или каква комбинация от двата варианта ще бъде най-подходяща за нашите условия“.

През втората половина на годината ще има готов законопроект за промяна в Закона за туризма, свързани с работата на Фонда. Водят се разговори с ББВР за евентуална първоначална финансова подкрепа за Фонда. Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще за туризъм" заяви:

„Парите от Фонда в крайна сметка ще се събират от туроператорите, така че те ще си го напълнят. На нас ни трябва един първоначален капитал, който може да бъде осигурен и под формата на заем, безлихвен, от няколко държавни институции“.

Ще се търси съдействие от Асоциацията на актюерите за изчисление на вноските , които ще правят туроператорите, съобщи още заместник-министър Ирена Георгиева. Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поясни:

„Трябва да се стъпи на една ясна икономическа обосновка. ние нямаме ясна представа за пазара, за да стане ясно с какъв капитал трябва да разполага този фонд и какви ще бъдат вноските, за пример давам немския фонд - вноската е 1% от продадените туристически пакети с обща цена“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна