Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнемането на званието почетен доктор на ВТУ на Владимир Путин искат от "Зелено движение"

Снимка: БГНЕС

Великотърновската организация на партия „Зелено движение“ излезе с декларация, чрез която призова Академичния съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ да отнеме на руския президент Владимир Путин присъденото преди 13 години звание почетен доктор.

Владимир Путин става Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет с решение на Академичния съвет от 26 януари 2009 г. Предложението е на тогавашния ректор проф. Пламен Легкоступ, когато Путин е министър-председател на Руската федерация. 

„Репутацията на Великотърновския университет не може да бъде опетнявана с подкрепата към диктатор, за когото човешкият живот, националният суверенитет и демокрацията не означават нищо“, се посочва в декларацията.

За мотивите за отнемане на почетното докторско звание на Путин, Роман Рачков, съпредседател на "Зелено движение" – Велико Търново, заяви:

„Мотивите за връчването на това почетно звание – за приноса към опазването на световния мир. От днешна гледна точка и дата това звучи меко казано цинично“.

Роман Рачков посочи, че искането не е намеса в автономността на университета.

Декларацията ще бъде депозирана във ВТУ на 28 февруари.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени