Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции за МРРБ през тази година

Снимка: БГНЕС

С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции ще разполага Министерството на регионалното развитие и благоустройството през тази година. Сумата бе окончателно одобрена от Народното събрание с приемането на Държавния бюджет за 2022 година. За сравнение през 2021 г. сумата е била почти три пъти по-ниска - 911 млн. лв.

Близо 2,5 млрд. са за републиканските пътища. През миналата година одобрената в държавния бюджет сума за пътната агенция е била три пъти по-малко.

Допълнителни 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани за основен ремонт и изграждане на републиканска пътна мрежа.

Според разчетите 1,200 млрд. лв. ще се инвестират за текущ ремонт и поддържане на близо 20-те хиляди километра републиканска пътна мрежа на фона на пет пъти по-малко средства през миналата година. Със сумата ще бъдат обезпечени дейностите по текущо и зимно поддържане. Ще се инвестира и в мерки за повишаване на безопасността в участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Близо 1,100 млрд. лв. ще бъдат капиталовите разходи на пътната агенция за тази година. Допълнителните средства ще се вложат в подобряване състоянието на обекти като тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“, както и „Траянови врата“ на автомагистрала „Тракия“, пътни кръстовища и виадукт на магистрала „Тракия“. Ще бъде изградена шумозащитна стена на магистрала „Струма“ край пернишкия квартал „Църква“.

Парите за ново строителство на пътища отиват в доизграждането на автомагистрала „Европа“, лотове от магистрала "Струма" и тунела „Железница“, магистралата „Русе - Велико Търново“.

И още - доизграждане обходния път на Чепеларе, западния обход на Пазарджик. За финансиране са предвидени участъкът на „Струма“ през Кресненското дефиле, ако се потвърди избраният вариант на трасе с влязлата в сила Оценка за въздействие върху околната среда, както и за проектирането на тунела под връх Шипка. Средствата са предвидени в бюджета, тъй като програмата „Транспортна свързаност“ за новия период все още не е одобрена от Брюксел.

За първи път в последните три години се залагат и средства за премахване на незаконно строителство по бюджета на ДНСК, съобщават от Министерството на регионалното развитие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна