Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна

| обновено на 26.02.22 в 18:52
Снимка: Евелина Стоянова

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна.

В сайта, който се намира на следния адрес: https://gov.bg/bg/ukraine , е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България.

Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност, съобщиха от правителствената пресслужба. В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигайки у нас.

Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация също за доброволци и дарители. Изградена е специална секция с мерките, свързани с ограниченията от Covid-19. Специалният сайт разполага и със собствена секция за новини.

Единният информационен портал, изграден от българското правителство, е първият в ЕС, посочват от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска обявиха на специален брифинг тази вечер, че след заседание на Кризисния щаб е организирана евакуация на още наши сънародници от Киев и Одеса.

Ситуацията е изключително динамична, но българското Министерство на външните работи комуникира непрекъснато с посолството ни в Украйна, увери премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков и Теодора Генчовска на брифинга в МВнР/Снимка: БГНЕС

Чака се възможността за свободни коридори, за да започне евакуацията на сънародниците ни:

„Имаме работещ щаб, който буквално ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев, с другите ни посолства, с автобусите - два автобуса ще бъдат паркирани пред посолството, и чакаме оттук-нататък възможността за свободни коридори, за да можем да изнесем нашите български съграждани безопасно и едновременно с това се координират и местата, откъдето това може да се случи“.

Към момента в Киев е обявен комендантски час от 17:00 тази вечер  до 8:00 часа  сутринта в понеделник.

Това много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват.

Българските служби за сигурност обаче са в постоянна комуникация в търсене на възможно най-безопасния начин, по който може да се процедира, увери външният министър Теодора Генчовска.

И още: Създадена е и специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници могат да се информират за часа и мястото на тръгване тогава, когато може да се осъществи зеленият коридор.

„Чакаме информация от украинска страна. Основната задача всъщност е да изведем нашите сънародници от Киев в посока безопасно направление, което в момента се търси от нашите служби за сигурност“, отбеляза министър Генчовска.

Тя обясни още

„От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса. Като в тях, освен български граждани сме имали възможност да качим и 4-ма италианци и 2-ма френски граждани. През утрешния ден от Одеса тръгват два автобуса, съвместно с автобуси на гръцкото генерално консулство, и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт. Препоръчали сме на всички български граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да подържат непрекъснато  пълни резервоари, дотолкова, доколкото има възможност да зареждат колите си. До напускане територията на Украйна“.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически служители за оказване на съдействие за безпроблемно преминаване през пунктовете и при необходимост от консулска помощ, уточни външният министър.

По последни данни има 140 души от Киев, които са заявили желание да бъдат евакуирани 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени