Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар в петролен склад край Киев, взривен газопровод в Харков

| обновено на 27.02.22 в 07:48
Киев, 26 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромен пожар гори в петролен склад на авиобаза Василков, на около 30 км югозападно от украинската столица Киев, съобщава Си Ен Ен. По-рано край базата е имало две експлозии. Районът е бил сцена на тежки битки, според украинските власти. Жителите на столицата са предупредени за токсични изпарения.

Кметът на града Наталия Баласинович потвърди във видеосъобщение в социалните мрежи, че гори петролно хранилище в село Крячки. По думите ѝ летището също е обстрелвано с балистична ракета, но остава под контрола на Украйна. 

Украинската агенция УНИАН съобщи, че руските войски са взривили и газопровод в Харков. 

Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията предупреди, че експлозията, при която, според нея, се образувал облак с формата на гъба, може да причини „екологична катастрофа". Службата посъветва жителите да покрият прозорците си с мокри кърпи или плат и да пият много течности.

От Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщават, че ракета е ударила девететажен блок в града.

Украинските власти съобщават същевременно за над 200 цивилни жертви на военните действия. След третия ден от атаките на територията на страната са навлезли 75 000 руски войници - половината от струпаните по-рано на границата 150 000.

Междувременно стана ясно, че Москва е наредила на войските си да настъпят в Украйна от всички посоки. Това се случва в отговор на евентуалните санкции, подготвяни срещу руския банков сектор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна