Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в следвоенната си история Германия доставя оръжиe на държава в конфликт

| обновено на 27.02.22 в 15:30
Войник на Бундесвера с ракетен комплекс "Стингър", 6 октомври 2010 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в следвоенната си история Германия ще достави оръжия на държава, която се намира в горещ конфликт. Украйна ще получи 1000 противотанкови системи и 500 ракети земя-въздух „Стингър“, за да може да се защитава срещу Русия. Освен това Берлин е разрешил на Нидерландия да достави на Украйна германско оръжие.

Това е сериозна промяна в дългогодишната политика на Берлин за забрана на износа на оръжие към зона на конфликти.

„Руската инвазия в Украйна бележи повратна точка. Наш дълг е да направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна в отбраняването ѝ срещу нахлуващата армия на Путин. Ето защо доставяме 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети „Стингър“ на нашите приятели в Украйна“, написа канцлерът Олаф Шолц в Туитър.

Украинският президент Владимир Зеленски приветства решението на Германия:

„Германия току-що обяви предоставянето на противотанкови гранатомети и ракети „Стингър“ на Украйна. Продължавай все така, канцлер Олаф Шолц! Антивоенната коалиция в действие!".

Германия рязко ще увеличи разходите си за отбрана до повече от 2% от икономическата си продукция в отговор на руската инвазия в Украйна, каза Шолц на извънредно заседание на Бундестага.

„Ще трябва да инвестираме повече в сигурността на нашата страна, за да защитим нашата свобода и демокрацията“, каза той, като добави, че правителството е решило да предостави 100 милиарда евро за военни инвестиции от бюджета си за 2022 г.

Германия дълго се противопоставяше на натиска от страна на Съединените щати и други да повиши разходите си за отбрана до 2% от икономическата продукция заради кървавата си история от 20-ти век и произтичащия от това силен пацифизъм сред нейното население. Но през последните дни тя направи обрат в различни дългогодишни политики, включително отказа си да доставя оръжия в зоните на конфликт, като се съгласи да изпрати на Украйна отбранителни противотанкови оръжия, ракети земя-въздух и боеприпаси.

„Не би могло да има друг отговор на агресията на Путин“, каза Шолц пред депутатите.

Нидерландия също обяви, че ще изпрати противотанкови оръжия в Украйна, съобщи Министерството на отбраната в събота. Амстердам ще достави 50 противотанкови оръжия Panzerfaust-3 и 400 ракети.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна