Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 300 000 украинци бягат в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 300 хиляди украинци бягат от страната си и пристигат в ЕС, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. 
Еврокомисар Йохансон уточни, че малък брой от тях са кандидатствали за убежище, но допълни, че нещата ще се променят и трябва да се подготвим за посрещането на доста по-голям брой бежанци от Украйна. Министрите са обсъдили и проверките по границата. В тази връзка тя каза, че утре ще посети границата между Унгария и Румъния, а после ще замине за Словакия. Еврокомисарката заяви, че показаната солидарност е предизвикала гордост у нея като европейска гражданка:
"Толкова голяма солидарност, толкова много действия бяха предприети от обикновени хора. Те отваряха вратите на домовете си в помощ на хората, бягащи от войната - наистина силен момент на солидарност". 
Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич цитира данни на ООН, че ако войната продължи в тези темпове, 18 млн. души ще бъдат засегнати в хуманитарен смисъл в Украйна и в съседните страни.
Разбра се също, че френското председателство е поискало страните членки да не признават паспортите, издадени от Русия на окупираните територии на Украйна. Министърът на вътрешните работи на Франция Жерар Дарманен заяви, че е настоял страните- ленки да спрат издаването на т.нар. "златни паспорти".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна