Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Даймлер" преустановява съвместния бизнес с "Камаз" за производство на камиони

Камоин на съвместното дружество между Daimler и Kamaz - "DK RUS"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският компания за производство на камиони Daimler Truck AG обяви в понеделник, че прекратява всякакво сътрудничество с най-големия руски производител на камиони "Камаз" заради руската инвазия в Украйна.

След почти дванадесет години сътрудничество, Daimler Truck спира всички дейности с руския производител "Камаз". В резултат на войната в Украйна няма да бъде построен нито един камион в съвместното предприятие "DK RUS" и няма да бъдат доставяни повече компоненти на "Камаз", съобщиха от Daimler Truck пред немското издание "Ханделсблат".

Най-големият производител на търговски превозни средства в света реагира на острите критики по отношение на неговия съюз с руснаците, тъй като "Камаз" е не само водещият производител на камиони и автобуси в Русия, но и от години снабдява руската армия с бронирани превозни средства с тегло няколко тона.

Решението представлява голям обрат, тъй като от "Даймлер" обикновено казваха за всеки конфликт, че договорът с "Камаз" е ясен, че ще бъдат строени камиони за цивилни нужди, като не бяха разрешени превозните средства за "двойна употреба".

Но разбира се, почти всяка кола, която работи добре в мирно време, може да се използва и във военно време.

Мениджърите на Mercedes Cars, които спряха съвместното предприятие, и Daimler Trucks проведоха интензивни дискусии през уикенда. И с оглед на мащабните санкции на германското федерално правителство през уикенда, всяко друго решение не би било възможно, въпреки досегашния успех на съвместното предприятие с "Камаз".

Според базирания в Щутгарт немски автомобилен гигант, въпросът как Mercedes ще се справи с двуцифрения си дял в съвместното дружество с "Камаз", ще бъде "законно разгледан и обсъден със съответните отдели на федералното правителство".

Бившата компания майка на Daimler Truck - Mercedes-Benz Group AG притежава 15% дял в Kamaz, според информация на FactSet. Германският бизнес вестник "Ханделсблат", който първи съобщи за решението на немския производител на камиони да спре дейността си в Русия, съобщи, че Mercedes-Benz обмисля да продаде своя дял в съвместното дружество.

Говорителка на Mercedes-Benz каза за агенция Dow Jones Newswires, че автомобилният производител преоценява своята бизнес дейност в светлината на текущите събития.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна