Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма достатъчно предпоставки за оставката на Стефан Янев, смята политологът

Борис Попиванов: Ходът на Петков за оставка на Янев крие риск в две посоки

Петков пое този риск, да покаже, че България е напълно единна

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"До голяма степен за мен беше изненадваща новината за исканата оставка на Стефан Янев, защото нямаше досататъчно предпоставки за нея.

Министър Янев имаше наистина разминаващи се мнения и оценки по отношение на ситуацията в Украйна и българската роля в нея. Но заедно с това от самото начало на войната българската позиция е била доста единна и министър Янев не е показвал в делата си, не знам в думите си, съществено разминаване в това, което правеше Министерски съвет, с това, което говореше президентът Радев.

Напротив, България се включи в позициите за осъждане на това, което правеше Русия в Украйна на всички възможни нива",  коментира пред БНР политологът доц.Борис Попиванов.

"В този смисъл българската позиция не изглеждаше в никакъв случай разединена или да се създава впечатление за някакво двусмислие. Заедно с това в правото на премиера е, още повече, когато е от неговата квота, да поиска смяната на този министър. Това е един нестандартен, доста решитителен ход от страна на министър- редседателя. И това е ход, при който има риск и в двете посоки

Ако не беше я поискал оставката на Янев, щяха да се разпространят бързо по света твърдения, че България търси "златна вратичка" в оценката си за войната в Украйна. Но пък от друга страна, смяната на военен министър на страна-членка на НАТО, когато съвсем наблизо бушува война, обратно, би могло да породи нежелателни геополитически интерпретации за това какво става в България. Че България е силно разединена, което според мен на ниво политически елит - такова нещо няма.

Ето защо Петков пое този риск, да покаже, че България е напълно единна и няма разминаване със своите партньори - НАТО и ЕС", заяви още пред БНР доц. Попиванов.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна