Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български моряци призовават за незабавна евакуация от Украйна

| обновено на 28.02.22 в 16:28

Българският екипаж на кораба „Рожен“, плаващ под малтийски флаг, е поредната невинна жертва на започната от Русия военна инвазия срещу Украйна.

Екипажът на кораба, който се състои от 17 българи, остава блокиран в украинското пристанище Черноморск. Те не могат да излязат в открито море, защото има потопен кораб, който пречи на това.

Борис Контров заяви пред БГНЕС, че желае да бъде евакуиран заедно с още един от екипажа, защото се страхуват за живота си.

В непосредствена близост до пристанището и кораба е разположена ПВО установка на украинската армия, която отбранява пристанищните съоръжения от руснаците. По тази причина Контров не изключва руски удари в района, които могат да застрашат живота на българите и призовава нашите власти да вземат отношение по въпроса и бързо да ги евакуират. 

Изпълнителният директор на параходство БМФ капитан далечно плаване Александър Калчев коментира по повод публикувания в информационната агенция призив на член на екипажа на кораба "Рожен", че към него никой не се е обръщал за помощ. 

Според Калчев няма опасност за екипажа му, защото в района не се водят военни действия. По думите му всяка една евакуация би представлявала сериозен риск. Той подчерта, че корабът е снабден с храна и има достатъчно запаси и съгласно инструкциите на местните власти и на Международната асоциация на транспортните работници е препоръчително плавателният съд да остане в пристанището.

БМФ като мениджър на кораба е информирало Малтийската морска администрация за случая с искане за търсене на вариант за осигуряване на коридор за извеждане на "Рожен".

Подробности чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Александър Калчев, изпълнителен директор на параходство БМГ:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна