Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е готова да осигури над 200 места за настаняване на граждани от Украйна

Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Столичната община е готова да осигури места за настаняване на 206 граждани на Украйна, които напускат страната заради военните действия, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината.

„Тази сутрин информирах Министерство на външните работи с всички възможности, които София може да осигури в помощ на украинците и българите, живеещи в Украйна“, каза кметът.

Общината има готовност да осигури и транспорт от украинско-румънската граница до България и разполага с 6 оборудвани автомобила с подготвени водачи от дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

105 места за настаняване, София предоставя на територията на Столичната община и 101 на база на общинско дружество в гр. Приморско. 

18 от местата са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ.

В болницата за долекуване в район „Панчарево“, могат да бъдат настанени възрастни хора, които се нуждаят и от медицински грижи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени