Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тойота" подновява производството в сряда след претърпяната кибератака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският автомобилен гигант "Тойота" (Toyota) планира да възобнови от сряда производството във всичките си 14 завода, след като те бяха неактивни за един ден поради кибератака срещу местен доставчик.

Доставчикът Kojima Industries Corp. заяви във вторник, че е открил вирус в компютърния си сървър. Подробностите се разследват, се казва още в съобщението на Асошиейтед прес.

Двете компании са разработили алтернативни начини да продължат с производството, въпреки че проблемът със сървъра все още не е разрешен, заяви говорителят на Toyota Motor Corp. Шиори Хашимото.

Компанията Kojima доставя на Toyota много артикули, включително климатици, компоненти за автомобилния волан и други части за интериора и екстериора на японските превозни средства. Физическата механика на производството не е била засегната от вируса, според компанията, която подобно на много доставчици на части е базирана в град Тойота в централна Япония.

Японският бизнес всекидневник Nikkei съобщи във вторник, че проблемът е бил свързан със зловредния софтуер "рансъмуер" (ransomware).

Компанията Kojima посочи, че "заплашително съобщение“ е било потвърдено в събота заедно с вирус в компютърен файл, но не може да каже дали става въпроса за "рансъмуер".

Полицията на префектура Айчи също разследва.

Проблемът със сървъра беше частично решен до неделя, но компанията реши, че се нуждае от допълнителен ден, за да задейства цялостната компютърна система, според Kojima.

В понеделник Toyota взе решение да спре всичките 28 линии в заводите на автомобилната компания в Япония за целия вторник.

Hino Motors, производител на камиони от групата Toyota, пък заяви, че две от нейните фабрики в Япония също са били засегнати.

И Daihatsu Motor Co., филиал на Toyota, който произвежда малки автомобили, спря производството в завода си по същата причина. Дали производството ще бъде възобновено в сряда, ще бъде решено по-късно във вторник, се казва в изявление на компанията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна