Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тойота" спря работа във всичките си японски заводи за ден заради кибератака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският автомобилен производител "Тойота" съобщи в понеделник, че спира за един ден работата на всички свои заводи в страната след докладвана кибератака срещу доставчик на части, съобщава "Франс прес".

"Поради срив в системата на доставчик в Япония, решихме да спрем работата на 28 линии във всички 14 местни завода на 1 март (както за 1-ва, така и за 2-ра смяна)", се казва в изявлението на най-продавания автомобилен производител в света.

Вестник Nikkei съобщи, че решението е взето след предполагаема кибератака, засегнала производител на части, доставчик на "Тойота", но говорителка отказа да коментира информацията.

Според Nikkei предполагаемата атака е засегнала основния доставчик на "Тойота" Kojima Industries, който произвежда пластмасови части.

Изданието се позовава на източник, близък до фирмата, който потвърждава кибератаката и заявява, че се извършва оценка на нанесените щети.

Говорителка на "Тойота" заяви пред АФП, че спирането, което засега ще продължи един ден, ще засегне производството на 13 000 автомобила. Оценка на ситуацията ще бъде направена отново във вторник.

"Тойота" вече беше принудена да коригира производствените си цели заради проблеми с веригата за доставки, свързани с пандемията, и глобалната криза с чиповете.

Но автомобилният гигант успя да запази позицията си на производител №1 на автомобили в света за 2021 г. и по-рано този месец публикува прогнозна тримесечна нетна печалба въпреки трудната производствена среда.

Въпреки това концернът леко понижи прогнозата си за производството за годината от 9 млн. на 8,5 млн. единици, след като през ноември вече беше намалил целта си от по-ранните 9,3 млн.

Когато Covid-19 за пръв път предизвика световен спад в производството на полупроводници - основен компонент на съвременните автомобили, "Тойота" изглеждаше в по-добра позиция от своите съперници да преодолее кризата, тъй като след земетресението и цунамито в Япония през 2011 г. заздрави връзките си с местните доставчици.

Но тъй като кризата не показва признаци на прекратяване, автомобилният производител се оказа неспособен да избегне последиците от нея.

"Понастоящем клиентите трябва да чакат много дълго време, за да получат нашите продукти", призна "Тойота" по-рано през февруари.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна