Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес: Санкциите ще продължат, докато Путин не изтегли всичките си войски от цяла Украйна

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър-председател Педро Санчес отхвърли възможността страната да изпрати оръжие в Украйна, като по този начин я подпомогне във войната с Русия. Според него най-добрият вариант за подкрепа е чрез създадения миналата година Европейски механизъм за подкрепа на мира, чиято цел е да предотвратява конфликти, да опазва мира и да укрепва международната стабилност и сигурност.

Извънбюджетният фонд на стойност около 5 млрд. евро за периода 2021 – 2027 г., се финансира чрез вноски от държавите – членки на ЕС. Испания е четвърта по дарения в него, каза Санчес и уточни, че правителството му ще се фокусира още в изпращането на хуманитарна помощ през полската граница и осигуряването на отбранителни съоръжения като бронежилетки и каски, 20 тона от които вече са изпратени.

Според него в основата на конфликта е, че Путин възприема "ЕС като заплаха" и затова се е опитвал дълго време да разедини съюза чрез "фалшиви новини". Резултатът е "по-обединена от всякога Европа“, защото на карта е заложено не само бъдещето на Украйна, а и на "цялата европейска сигурност и европейския проект".

Санчес обяви, че икономическите санкции срещу Русия и Путин ще продължат докато той "не оттегли всичките си войски от цяла Украйна" и не прояви уважение към "нейната териториална цялост".

Относно искането на Украйна за бързо приемане в ЕС, Санчес каза, че има "изисквания и реформи", които трябва да бъдат изпълнени и че "процесът е дълъг, като изключи възможността за незабавно приемане".

Испанският премиер обеща на 100-те хиляди украинци, които живеят в Испания, "да предприеме правни действия, така че те да могат да останат и работят законно".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна