Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Собственикът на "Северен поток 2" обмисля неплатежоспособност след спиране на газопровода

Газопровод "Северен поток 2"
Снимка: Ройтерс

Базираната в Швейцария компания, която изгради газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, обмисля подаване на заявление за несъстоятелност, посочиха за "Ройтерс" два източника, запознати със ситуацията.

Съединените щати санкционираха през миналата седмица компанията Nord Stream 2 AG, след като Русия призна двата отцепили се източноукраински региони - Донецк и Луганск, преди инвазията й в Украйна, което предизвика вълна от икономически санкции от страна на Запада.

Компанията Nord Stream 2 AG, която е регистрирана в Швейцария и е собственост на руския държавен газов гигант "Газпром", завърши през миналата година проекта на стойност 11 милиарда долара, който е предназначен да удвои капацитета за изпомпване на природен газ от Русия за Германия.

Двата източника на агенция Ройтерс, които пожелаха анонимност, тъй като разговорите за потенциална несъстоятелност са поверителни, посочиха, че Nord Stream 2 AG работи с финансов съветник по изчистването на някои от задълженията си и може официално да започне производство по несъстоятелност в швейцарски съд още тази седмица.

Нито Nord Stream 2 AG, нито "Газпром" не отговориха на исканията на "Ройтерс" за официален коментар на информацията.

Газопроводът с дължина 1230 км не започна търговски операции, тъй като чакаше сертифициране в Германия, което обаче беше спряно през миналата седмица в резултат на ескалиращата криза в Украйна.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ издаде изпълнителна заповед на 23 февруари, с която упълномощава "прекратяването на транзакции, включващи Nord Stream 2 AG" или "всяко лице, в което Nord Stream 2 AG притежава пряко или косвено 50 процента или по-голям интерес" до 2 март, посочва Ройтерс.

Агенцията напомня, че "Газпром" плати половината от разходите за изграждането на "Северен поток 2", като останалата част от проекта за газопровода на стойност 11 милиарда долара беше финансирано от британската петролна и газова компания Shell, австрийската OMV, френската Engie и германските Uniper и Wintershall DEA.

С оглед на това от Shell, Engie, Wintershall DEA и OMV не отговориха на искането на "Ройтерс" за коментар на днешната информация.

Единствено говорител на Uniper посочи, че компанията в момента няма такава информация, когато беше попитан за евентуално изпадане в несъстоятелност на компанията Nord Stream 2 AG.

Източниците на "Ройтерс" обаче посочват също така, че компанията Nord Stream 2 AG прекратява договорите на работниците, но не беше ясно дали всички предприятия, свързани със Nord Stream 2 AG, ще бъдат закрити или как "Газпром' планира да продължи с поддръжката на газопровода.

Министърът на икономиката на Швейцария Ги Пармелен посочи в понеделник в интервю за швейцарското ради RTS, че целият персонал на Nord Stream, повече от 140 служители, които са работили за компанията в швейцарския град Цуг, са били уволнени.

След нахлуването на Русия в Украйна няколко големи компании, включително петролни гиганти, заявиха, че ще се откажат от руските си операции, включително Shell, която заяви, че повече няма да участва в "Северен поток 2".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени