Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилни групи в Бургас и Варна ще издават на украински граждани хуманитарен статут на бежанци

Снимка: bntnews.bg

След репортаж на БНР от Държавната агенция за бежанците ще изпратят мобилни групи в Бургас и Варна, за да издадат на пристигналите по българското Черноморие украински граждани хуманитарен статут на бежанци.

Десетки украинци, повечето майки с деца, търсят възможности за придобиването на международна закрила, каквато им дава този статут.

Ирина Кизикова е пристигнала от украинския град Виница в страната ни с двете си деца. Тя иска да получи хуманитарен статут, за да има международна закрила:

"Въпросът ни е кога и къде да подадем заявление за придобиване на хуманитарен статут. Аз пристигнах с две деца и искам да знам какво да правя от тук нататък. Какви документи трябва да ни бъдат издадени. Отидохме в миграционните служби, а те ни изпратиха в София. Не знам как да стигна с децата си дотам".

Бившият депутат от Бургас Димитър Найденов разговаря с Министерството на вътрешните работи, гранична полиция и Държавната агенция за бежанците и за броени часове беше създадена организация:

"Ние проведохме една инициатива вчера, в резултат на което в град Бургас и в град Варна ще бъдат осигурени мобилни групи, подсигурени с нужната техника за заснемане на биометрични данни, които ще обслужват на място предварително подготвени хора по списък".

В момента в Руския център на улица „Перущица“ 62 в квартал „Лазур“ се изготвят списъци с украински граждани, които искат да получат статут на бежанци.

За одисеята на бургазлията Петър Дамянов, който вече 3-и ден пътува от руската столица Москва към България, можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени